Egyéb

Tisztázzuk végre: mi a különbség a garantált és a maximális letöltési sebesség között!

internet-csomagok-letöltési-sebességA szolgáltatók legtöbbször lenyűgöző számokkal próbálják eladni a csomagjaikat és szuper gyorsaságú internetet ígérnek, bámulatos letöltési sebességgel. A valóság azonban sokszor eltér az akciós ajánlattól. Ha tisztában vagy azzal, hogy mi az a sebesség, amit jogosan elvárhatsz, nem érhet csalódás!

Vegyünk példának egy elképzelt internetszolgáltatót, aki szupergyorsaságú internetet kínál 50 Mbit/s letöltési és 5 Mbit/s feltöltési sebeséggel. Ez így első ránézésre egy vonzó ajánlat, főleg, ha az ára is megfelelő. Ha jobban megnézzük a szupercsomag leírását, apróbetűs kiegészítést találunk majd a következőkkel: maximális letöltési sebesség: 50 Mbit/s garantált letöltési sebesség: 15 Mbit/s. Ugye Neked sem mindegy, hogy 50 vagy 15…

A maximális vagy kínált letöltési illetve feltöltési sebesség tehát korántsem biztos, hogy az az érték, amit a valóságban tapasztalni fogsz. Ez csupán a legjobb, amit elérhetsz. A garantált le- és feltöltési sebesség pedig az az sebesség, amit a szolgáltatónak minimum teljesítenie kell. Azt viszont fontos tudni, hogy a jogszabályok szerint a szolgáltatóknak ezt 80%-ban kell biztosítaniuk. A garantált letöltési sebesség mindig jelentősen alacsonyabb lesz, mint a maximális, ettől azonban nem kell megijedni! A gyakorlat azt mutatja, hogy a ténylegesen mért sebesség sokkal jobb a garantáltnál és inkább a maximális értékhez közelít.

Ha még tudatosabban szeretnél válogatni az internet szolgáltatók ajánlatai között, hasznos lehet számodra az internet szótárunk, melyben minden fontos fogalom és kifejezés magyarázatát megtalálod, röviden és érthetően! Kérd el itt, és máris küldjük e-mailben!

 

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.